Re-integratie

Bent u door ziekte even niet meer beschikbaar op uw werk? Dat komt vaker voor dan u denkt. Er was een tijd dat er bijna een miljoen mensen wegens ziekte thuis zaten. Vroeger was het zo dat u dan naar een paar jaar arbeidsongeschikt werd. Tegenwoordig is het zo dat u in een re-integratietraject terecht komt. Er wordt er dan voor gezorgd dat u in een eventuele andere functie weer in het werkveld terecht kunt komen. In dit artikel leggen wij u uit wat re-integratie inhoudt en gaan we dieper in op de mogelijkheden die ervoor u liggen. Leest u daarom snel verder.

Zo snel mogelijk weer aan de slag

Als u langdurig ziek wordt verklaard bent u zich er waarschijnlijk niet meteen van bewust dat u eigenlijk al direct met re-integratie zou moeten beginnen. Hoe sneller u namelijk begint hoe sneller u weer aan het werk kan. Voor zowel de werkgever als het werknemer is het belangrijk dat een zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Deze verantwoordelijkheid ligt bij zowel de werknemer als de werkgever.

Eerste en tweede spoor

In eerste instantie wordt er gekeken bij re-integratie of u terug kunt keren in dezelfde functie. Wanneer dit niet lukt wordt er gekeken of u terecht kunt in een andere functie binnen het bedrijf. Dit heet re-integratie in het eerste spoor. Als dit niet mogelijk is wordt er gekeken of outplacement mogelijk is. Dit betekent dat u in een ander bedrijf gaat werken in een andere sector. Dit is relatief nieuw maar wel erg succesvol. Veel mensen komen bij outplacement namelijk achter vaardigheden die ze bezitten waar ze nooit van afwisten!

Kom uw verplichting na

Bent u benieuwd wat uw kansen zijn binnen een re-integratietraject? Neemt u dan eens contact op met uw werkgever en de onderneming die het re-integratietraject verzorgd. Het is ten alle tijden erg belangrijk dat u uw verplichtingen als werknemer nakomt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *